Krąp (Blicca bjoerkna) - to ryba bardzo podobna do leszcza i często z nim mylona. To właśnie krąp jest powodem złej opinii o leszczu u smakoszy ryb. To nie leszcz jest ościsty i chudy, a krąp właśnie. Ryba ta żyje i rozmnaża się w wodach całej Europy. Zarówno w rzekach, jak i w wodach stojących. Ma wysokie, spłaszczone boczne ciało i małą głowę. Łuski u niego są duże, o odcieniu srebrzystobrązowym. Krąp jest wszystkożerny. Mimo to rośnie powoli, osiąga maksimum 20-30 cm długości. Duże okazy krąpia mylone są najczęściej z małymi leszczami Przytoczymy więc kilka cech, które pozwolą rozróżniać te dwa gatunki. Przede wszystkim krąp ma czerwonawe płetwy brzuszne i piersiowe, a leszcz - ciemnoszare. Inna jest również budowa płetwy odbytowej. Krąp ma te płetwę krótszą od leszcza, z mniejszą liczbą widocznych promieni. u krąpia promieni tych jest 19-20, u leszcza 24-30. Ponadto można odróżnić te gatunki po wielkości i jakości łuski. Krąp mu łuski duże, dobrze osadzone. Leszcz - małe, delikatne i łatwo wypadające. Jeśli się nie rozróżnia obu tych gatunków, można małe leszcze brać za krąpie. Krąp to ryba łatwa do łowienia. Na ogół żeruje stadnie, blisko dna. Łowić go można zarówno gruntówką, jak i wędką ze spławikiem. Krąp bierze szybko, ale delikatnie. Raczej nie należy czekać na całkowite zanurzenie spławika. Zacinać trzeba po dwóch, trzech lekkich podtopieniach. Świetną przynętą na krąpie są czerwone robaki. Dobrze bierze także na groch, pęczak i ciasto. Najintensywniej żeruje i najlepiej bierze w lipcu, sierpniu i wrześniu. Małe krąpie łowione na podrywkę są dobrą żywa przynętą dla większości ryb drapieżnych.
|