Pstrąg tęczowy ( Oncorhynchus mykiss) - nazwa "pstrąg tęczowy" obejmuje kilka gatunków pstrągów żyjących w Ameryce Północnej i odznaczających się między innymi tym, że przez środek ich ciała przebiega czerwona lub nawet purpurowa pręga, boki pokrywają ciemne plamy. Dorosłego, wyrośniętego pstrąga tęczowego bardzo łatwo jest odróżnić od pstrąga potokowego i źródlanego, dzięki owej czerwonej prędze na bokach ciała. Jego ciało jest bardziej krępe i pokryte gęsto licznymi czarnymi plamkami, które występują także na płetwie grzbietowej i ogonowej. Ubarwienie głowy samców staje się intensywniejsze w okresie tarła. Żyje zarówno w wodach stojących, jak płynących, często bywa hodowany w stawach w mieszanej obsadzie z karpiem. Tarło pstrąga tęczowego przypada na okres zejścia lodów (luty i marzec, a w północnych rejonach niekiedy i maj). Samica składa od 500 do 3 tyś. ziarn ikry, które po zapłodnieniu zagrzebuje w piasku lub żwirze. Przeciętnie pstrąg tęczowy osiąga długość 50 cm i masę 0,6 - l kg. w optymalnych warunkach może uzyskać imponujące rozmiary 90 cm i 6 - 7 kg. Pokarm pstrąga tęczowego stanowią skorupiaki, mięczaki, larwy owadów i owady dorosłe opadające na powierzchnię wody. Do Europy został przywieziony w minionym stuleciu z USA i stopniowo rozprzestrzenił się po całym jej obszarze. w Czechach i na Słowacji występuje w wodach pstrągowych o specjalnym charakterze, np. w Dyi, górnej Wełtawie, Louczni, Metui, Upie, Hornadzie, Nitrze, Popradzie itd. Ze względu na swoją bojowość i piękny wygląd należy do ryb ulubionych przez wędkarzy. Po zacięciu potrafi wysoko wyskakiwać nad powierzchnię wody i twardo walczyć o życie. Można go łowić metodą spinningową na błystkę i martwą rybkę) i muchową (na sztuczne muchy). Ma duże znaczenie gospodarcze. Wylęg podchowuje się w wylęgarniach i następnie obsadza w stawach jako rybę dodatkową.
|